Ny teknologi kommer omvälva bankvärlden

Ny teknologi har skakat om och fundamentalt förändrat många branscher inklusive musikbranschen, mediabranschen och detaljhandeln. Nu tror mång att det är bankvärldens tur. Bitcoin ser ut att kunna vinna loppet, men det finns andra möjliga vägar som utvecklingen att ta.

 

För bara några få årtionden sedan köpte vi musik på vinylskivor. Nu betalar många för att få den musik de gillar streamad direkt i sin telefon via Spotify. Det finns inte längre video-butiker i varje stort shopping-center, istället har vi tillgång till ett mycket större utbud av filmer genom webb-tjänster som Netflix. Och detsamma gäller detaljhandeln.

Vad tycker du, verkar det troligt eller inte så troligt att bankvärlden kommer bli fundamental omskakad av ny teknologi, precis som så manga andra branscher?

 

Förändringen har redan börjat…

Bitcoin är inte längre nördarnas Internetvaluta som den var för bara ett par år sedan. Idag kan man använda den för att köpa varor och tjänster online, t.ex. på overstock.com, expedia.com och webbhallen.com.

I Japan van bitcoin nyligen rättsstatus som ett accepterat betalmedel (i april 2017) och i den schweiziska kommunen Chiasso kan man numera betala sin skatt med bitcoin (vilket utannonserades i september 2017).

I länder där det finansiella systemet är instabilt används bitcoin flitigt. I Venezuela, där de har hyperinflation, används bitcoin istället för venezuelansk Bolivar. På Cypern såg man ett stort uppsving för bitcoin under deras finansiella kris 2013.

 

…Men bitcoin kanske inte blir den vinnande teknologin

Just nu stå det tämligen klart att ny teknologi kommer att fundamental förändra bankvärlden, men just nu är det osäkert vilken teknologi det kommer bli.

Även om de flesta analytiker tror att framtidens teknik för pengar-överföringar kommer bygga på blockkedjeteknologi behöver det inte bli bitcoins blockkedja som används. Det finns redan många olika blockkedjor. En annan kryptovaluta som heter Ripple har deras egen blockkedja som är optimerad för överföringar mellan banker, och Intel och Microsoft har byggt sin egen privata blockkedja som de menar har högre integritetsskydd än bitcoins blockkedja erbjuder.

Många kommersiella banker inklusive Nordea, Handelsbanken och Swedbank håller på att testa olika blockkedje- och bitcoin-lösningar. Enligt DIs källor jobbar mer än 10 heltidsanställda på SEB i olika projekt relaterade till blockkedja. Sedan maj 2017 har Skandiabankens norska kunder möjlighet att se sitt bitcoin-saldo i sin nät-bank.

I mars 2017 gick svenska Riksbanken ut med att de påbörjat ett projekt vars mål är att utvärdera möjligheterna att skapa en e-Krona. Enligt deras tidsplan kommer de besluta om vi kommer få en e-Krona eller inte i slutet av 2018.

 

Slutkommentarer om såvida bitcoin kommer förändra bankvärlden

De blockkedjor som centralbanker, kommersiella banker och etablerade stora IT bolag har eller kommer utveckla går miste om många av bitcoin-teknologins fördelar. Mycket av styrkan i bitcoin ligger i att systemet är världsomspännande och drivs av användarna istället för centrala institutioner som banker och storföretag.

Men åter igen, det finns fler aspekter till den här ekvationen än vad som är teoretiskt mest fördelaktigt. Man måste även ta höjd för politik, psykologi o.s.v.

Även om stater och/eller storbanker skapar sina egna kryptovalutor och blockkedjor kan det vara möjligt för världsomfattande användar-drivna kryptovalutor som bitcoin att existera parallellt, på samma gång.

Bitcoin skulle kunna fortsätta att användas på samma sätt som idag för speciella ändamål där bitcoin är mer praktiskt, som t.ex. vid internationell handel och internationella transaktioner. Bitcoin skulle dessutom kunna vara en värdefull alternativ-valuta i tider av oroligheter i det finansiella systemet.

Man kan ha många intressanta diskussioner om vart bitcoin och blockkedjan kommer leda oss i framtiden. Dela gärna dina tankar och diskutera i vårt live chatt-forum.

2019-08-15

Friskrivning: Informationen i den här artikeln, liksom allt innehåll på BlockBull Review, är inte och ska inte ses som investeringsråd. Informationen tillhandahålls enbart i lärosyfte och/eller underhållningssyfte, så använd den på egen risk. Det är möjligt att förlora pengar på alla investeringar inklusive kryptovalutor och historisk framgång förutspår inte framtiden. Alla åsikter som framförs är skribenterna på BlockBull Reviews åsikter. De är inte investeringsmäklare eller rådgivare.


FLER RECENSIONER

december 17, 2017

De bästa hårdvaruplånböckerna i 2018

En grundlig jämförelse av de bästa hårdvaruplånböckerna i 2018. Hur de skyddar dina kryptovalutor, deras användarvänlighet, pris m.m. Och vad är egentligen en hårdvaruplånbok?
augusti 23, 2017

De 5 bästa bitcoin-börserna i 2018

Vi har jämfört de populäraste, mest välrenomerade och säkraste börsera och tittat på säkerhet, avgifter, användarvänlighet, kundsupport och extrafunktioner.
augusti 15, 2017
Crypto Currency Credit Cards

De 6 bästa bitcoin-uttagskorten

Det finns många Bitcoin-uttagskort att välja bland, och avgifterna och tjänsterna varierar ganska mycket. Vi har jämfört de 6 bästa Bitcoin uttagskorten tillgängliga för svenskar.

LÄR DIG GRUNDERNA

september 3, 2017

Bitcoin och blockkedjan – grunderna

Bit i det sura äpplet. Om man ska investera i Bitcoin- och blockchain-teknologierna behöver man förstå vad de är. Vi reder ut alla grundläggande koncept och tankar bakom teknologin.
december 17, 2017

De bästa hårdvaruplånböckerna i 2018

En grundlig jämförelse av de bästa hårdvaruplånböckerna i 2018. Hur de skyddar dina kryptovalutor, deras användarvänlighet, pris m.m. Och vad är egentligen en hårdvaruplånbok?
september 3, 2017

Säkerhet – grunderna

Fintechsektorn är inte färdigutvecklad ännu, och inte heller säkerheten runt den. När man investerar i kryptovalutor behöver man vara extra försiktig, vi förklarar hur.
Share