Grunderna i att investera

Grunderna i att investera

För att vara framgångsrik i sina investeringar finns några grundläggande principer som alla bör följa.

 

Att ta risk

Förstå och acceptera det faktum att alla investeringar i värdepapper för med sig risk i någon utsträckning. Så se till att välja rätt risk-nivån för ditt tycke och smak, och se till att hantera dina känslor i förhållande till risken.

 

Alla investeringar för med sig risk

En av de mest grundläggande koncepten i finansiell investering är risk. Varje investering i värdepapper för med sig risk, även om risk-nivån varierar. Hör risk för med sig en hög chans att vinna, men också en hög risk att förlora. 

Människor tenderar att glömma att alla investeringar för med sig risk, även investeringar som vi uppfattar som säkra, t.ex. värdepapper i stora etablerade företag.

Låt oss se på två exempel från Sveriges äldsta och stoltaste företag:

Om du köpte B-aktier i Atlas Copco den 29e maj 2015 (aktiekurs 257,8 SEK) och sålde dem den 12e februari 2016 (aktiekurs 181,0 SEK) skulle du ha gjort en förlust på 30% på ditt investerade kapital under mindre än 9 månader.

Om du köpte B-aktier i Ericsson i februari 2000 (aktiekurs 81,42 SEK efter justeringar för splittar och annat som stör jämförbarheten) och sålde dem i september 2002 (aktiekurs 24,8 SEK) skulle du ha gjort en förlust på hela 70% på ditt investerade kapital under bara 2,5 års tid.

Om du inte kan eller känner dig bekväm med det faktum att varje investering i värdepapper för med sig risk i någon utsträckning, då bör du inte ge dig in på investeringar. Om du ändå vill investera, se åtminstone till att du följer de strategier som presenteras nedan för att minska risken.

 

Att investera i kryptovalutor är extremsporten i investeringsvärlden

bitcoin blockchain risk risk managementOm investeringar i kryptovalutor vore en sport hade det varit Wing-Suiting, den mest extrema sporten som finns. I Wing-Suiting hoppar män och kvinnor utför klippor i helkroppsdräkter som får dem att se ut som om de har fladdermusvingar och gör att de kan segla genom luften (förutom att de inte har någon skärm)! Det är en hissnande upplevelse, men döds-talet är så högt att sporten är förbjuden på de flesta platserna.

Just nu är kryptovalutor den senaste ‘extremsporten’ i investeringsvärlden där deltagare har en stor chans att vinna, men löper också hög risk att förlora. En del av anledningen till att investeringar i kryptovalutor liknar en extremsport är den höga volatiliteten (prissvängningarna) och det faktum att de handlas 24/7/365 (varje minut på hela året).

T.ex., om du köpte Bitcoin den 11e juni 2017 (pris 3 018,5 USD) och sålde den 15e juni 2017 (pris 2 456,9 USD) hade du gjort en förlust på 19% på 4 dagar. Och om du köpte Ethereum den 12e juni, 2017 (pris 394,66 USD) och sålde 16e juni 2017 (pris 155,42 USD) hade du gjort en förlust på 61% på bara 4 dagar!

Om du kan hantera hög risk i dina investeringar kommer du förmodligen kunna hantera att handla med kryptovalutor, men du bör ta reda på om du kan det först.

Fråga dig själv: Är du den sorts person som är ivrig att få på sig en Wing-Suit eller kallar du personerna som sysslar med sporten för gaaaalna och föredrar helg-fotboll i parken? När du är ute och åker alpinskidor, är du den som kastar dig utför de brantaste off-piste rännorna eller är du den som köper en stor skrymmande rygg-platta mest för att imponera på damerna på After-Skin? Hur känns det att läsa att du kan förlora 61% av ditt investerade kapital på bara 4 dagar?

Både hög- och lågrisktagare är ok, bra och behövs i världen. Men för ditt eget välbefinnande och psykiska hälsas skull, ta reda på vilken personlighet du har och hur väl du hanterar risk innan du ger dig i kast med hög-risk projekt som att investera i kryptovalutor.

Om du inte är en äkta högrisk-person så investera inte i kryptovalutor. Om du investerar trots att du inte är bekväm med risknivån kommer du sova dåligt på nätterna, ha mycket intern stress och det kommer helt enkelt inte vara värt det. Men om du ändå vill investera i segmentet, investera bara en väldigt liten del av ditt totala kapital i kryptovalutor och se till att använda teknikerna som beskrivs nedan för att minska risken.

Om du är en högrisk-person, acceptera det faktum att många av dessa personer kraschar ibland. Allt för många Wing-Suiters går en tidig död till mötes, ibland i många delar i andra människors trädgårdar. De som investerar i kryptovalutor kan förlora mycket pengar.

Som Edward Moy, en professionell investerare sedan 15 år, säger:

Om du inte vet vem du är så kommer marknaderna visa dig det.

 

Hantera dina känslor

Om du gjorde en korrekt bedömde av din personlighetstyp och matchade dina investeringar med rätt nivå av riskbenägenhet för dig borde du inte ha mycket att vara rädd för.

Men man känner sig alltid rädd vid något tillfälle, t.ex. när det råder stora pris-fall. Och som vilken person med högrisktagar-personlighet som helst hade sagt är det superläskigt att ta stora risker! När du investerar är det avgörande att inte låta din känsla av rädsla ta övertaget. För att lyckas måste du kunna behålla ditt lugn.

Så hur gör man rent praktiskt för att behålla sitt lugn och inte låta rädslan ta över?

Till att börja med, ta inte på dig mer risk än du är bekväm med.

Men det finns andra sätt att minimera sin rädsla för de som hög nivå av risk kan föra med sig.

Människor som sätter sig själva i samma typ av riskfyllda situation om och om igen kommer tillslut över sin rädsla för den specifika situationen.

Det bästa exemplet på detta är förmodligen när man sätter sig i bilen. Förutom hög ålder och sjukdomar är vår mest troliga dödsorsak att hamna i en bilolycka. Så från ett strikt rationellt perspektiv borde vi alla vara livrädda för att sätta oss i en bil. Men istället är många människor rädda för spindlar, välfriserade knä-hundar, influensa och en rad andra saker som egentligen är mycket mindre farliga.

Så det är också möjligt att bli för bekväm med att ta risker om man utsätter sig själv för samma risk om och om igen. Det är klokt att vara medveten om detta och inte försöka att helt bli av med rädslan.

 

Hur mycket ska man investera?

Don't spend more than you can afford to lose. Låter detta uppenbart? Ja, det är det. Fast… ändå inte.

Det svåra här är att förstå den exakta summan som du ‘inte har råd att förlora’. De flesta av oss som föddes i västvärlden har många möjligheter när det kommer till vår privatekonomi. Vi kan spara eller inte spara till vår pension i låg- eller högriskfonder, investera i högre utbildning som sannolikt kommer generera högre inkomster i framtiden, ta SMS-lån eller använda våra kreditkort för att täcka kostnader om vi råkat göra av med för mycket pengar en månad, låna på våra hus/lägenheter som har stigit i värde m.m. m.m. Vi har en värld av finansiella möjligheter att tillgå. Så även om vi förlorar pengar i våra investeringar har vi tillgång till alla möjliga finansiella lösningar för att dämpa skadorna av förlusterna.  

Med detta i åtanken, hur gör man då rent praktiskt för att fastställa hur mycket pengar som man ’inte har råd att förlora’?

Prova det här. Gör en rationell uträkning över hur mycket pengar du anser att du kan förlora utan att skada dina övergripande finansiella mål (t.ex. att ha X SKE sparade för pensionen eller Y SEK för olika utgifter varje månad).

När du gjort det, gör då en tankeövning. Föreställ dig att du förlorat hela beloppet och tänk dig in i hur livet skulle vara efter förlusten.

Föreställ dig att du berättar för din man/fru om förlusten. Hur skulle den konversationen gå? Tänk dig in i att du pratar med din Bankperson om att täcka förlusterna. Vilken ränta skulle hen ge dig? Föreställ dig de saker du inte skulle kunna göra om du förlorat pengarna och hur du skulle hantera det. Skulle det bli färre måltider ute och fler ensamma matlagningskvällar?

Hur kändes det att göra tankeövningen? Fick du en klump i magen av att tänka på det där samtalet med din man/fru? Var tanken på att stå ensam i köket och laga mat till matlådor istället för att gå ut med dina vänner ångestfylld? Om svaret på dessa frågor är ja bör du sänka summan för ’hur mycket pengar du har råd att förlora’.

Å andra sidan, om du gjorden tankeövningen och kände att det inte hade varit någon katastrof och att ditt liv hade fortsatt sin gilla gång ändå, ja då är allt ok och din valda mängd ’pengar du har råd att förlora’ är rätt för dig. 

När du väl är igång med dina investeringar, fråga dig igen hur det känns att ta de risker du tar. Blir du orolig när priset på dina värdepapper faller? Om svaret är ja behöver du sänka ditt belopp för ’hur mycket du har råd att förlora’, eller minska risken på andra sätt. Ett berömt citat från en av de första professionella investerarna, Jesse Livermore född 1877, angående att vara obekväm med mängden risk man tar lyder:

Sälj ner till sovpunkten.

 

Investera i saker du känner till

Detta är en av de första sakerna man får lära sig om investeringar, och anledningen är enkel.

Man kan inte ta bra investeringsbeslut om man inte förstår vad man beslutar om.

Om man investerar i Sandvik behöver man förstå deras produkter (gruvmaskiner, titanium och processystem för industriella tillämpningar) samt deras marknader. Många av företagen på Stockholmsbörsen är verksamma inom tung industri samt högteknologi, vilket man skulle kunna se som lite olyckligt för den som inte är en fena på industriella eller högteknologiska produkter och marknader. Den goda nyheten är att det finns företag på börser över hela världen som är verksamma inom alla tänkbara branscher. Kan du mycket om dataspel? Investera i så fall i Angler Gaming. Kan du mycket om alpinskidåkning? Investera då i Skistar. Marijuana? Investera i Aurora Cannabis.

Om du investerar I kryptovalutor behöver du förstå vad blockkedjan innebär, decentraliserade reskontra och vad SegWit betyder. Ja, det du behöver veta för att investera i kryptovalutor är väldigt tekniskt och inte alltid lätt att förstå, vilket är ytterligare en anledning till att det inte är för alla att investera i det här segmentet.

Om du väljer att investera i något som du inte helt förstår bör du vara medveten om att du håller på med spel och dobbel. Är det vad du vill? Om svaret är ja så för all del, fortsätt med det. Men om svaret är nej bör du se till att lära dig det du behöver för att göra bra beslut rörande dina investeringar.  

Warren Buffett, en av världens super-stjärnor inom investering har ett jättebra tips för att säkerställa att man förstår vad man investerar i. Han har sagt att varje gång han investerar i ett värdepapper skriver han ner anledningarna på en bit papper och han fortsatte:

Att skriva ’för att min smarta granne sa att det är en bra investering’ är inte en tillräckligt bra anledning att investera.

 

Förstå och acceptera dina kunskapsbrister

Även om vi skulle vilja vara allvetande genier är ingen av oss det, och det är ok.

De mest framgångsrika personerna är de som känner till och accepterar att de har bristande kunskaper inom vissa områden, och som lyssnar till andra som är bättre än sig själva inom de områdena. Warren Buffet pratar mycket om detta, det faktum att han inte förstår allt och helt enkelt inte investerar i saker han inte förstår sig på. Han har sagt:

Det är ett enormt misstag att tro att man måste ha en åsikt om allt. Det behöver man inte alls. Investera bara i det som du har en rationell åsikt om.

 

Hur man sänker risken

Förutom det uppenbara, att hålla sig borta från att investera över huvud taget finns det sätt att sänka risken i sina investeringar.

 

Lägg inte alla ägg i samma korg

Det klassiska sättet att sänka risken är att inte lägga ’alla ägg i samma korg’. Genom att investera i olika värdepapper sänker man risken för hela korgen (på finansspråk heter korg portfölj).

 

Köp värdepapper som har olika mycket risk

Oavsett vad din personliga riskvillighet är bör du köpa några värdepapper som har låg risk, några som har medelhög risk och några som har hög risk. Vikta sedan de olika värdepappersklasserna efter din riskvillighet.  Till höger är några exempel.

 

Köp flera värdepapper inom varje risksegment

Investerare köper oftast flera värdepapper inom samma risksegment för att en av dem ska kunna gå dåligt utan att man förlorar för mycket i det stora hela.

Till exempel, om du verkligen tror på VR (Virtual Reality) och anser att vi kommer kunna använda VR för allt möjligt bra i framtiden så köp aktier i några olika företag som utvecklar VR-applikationer. Om ett av företagen går dåligt p.g.a. dåliga ledningsbeslut, brist på kapital eller någon annan företagsspecifik anledning, borde åt minstenen dina andra VR-aktier stiga i värde och den totala skadan för din portfölj kommer vara mycket lägre än om du bara köpte aktier i ett VR-bolag.   

Nedan är exempel på hur en låg- respektive högriskportfölj kan se ut. Genom att köpa flera värdepapper inom varje risk-segment (3 st med hög risk, 3 med medel risk och 3 med låg risk) sänker man den totala risken i portföljen. På det här viset kan man altså sänka risken även i högriskportföljer och på så vis få tillgång till fördelarna med hög risk - att kunna vinna stort.

 

    

 

Köp cykliska och kontracykliska värdepapper

En annan populär metod för att minska risken i en portfölj är att investera i både cykliska och kontracykliska värdepapper. Vissa värdepapper brukar gå ner i värde i lågkonjunkturer medan andra värdepapper brukar öka i värde. Om du köper båda typer av värdepapper förlorar du inte lika mycket pengar när det är lågkonjunktur som du gör när du bara köper värdepapper som brukar sjunka i värde i lågkonjunkturer.

En typ av värdepapper som brukar gå bra i lågkonjunkturer är läkemedelsbolag. Folk behöver sina mediciner vare sig det är lågkonjunktur eller inte och kommer därför fortsätta att köpa dem i lågkonjunkturer. Aktier som däremot brukar anses känsliga för lågkonjunkturer är t.ex. H&M och andra modebolag. När människor blir arbetslösa i lågkonjunkturer brukar de oftast lägga betydligt mindre pengar på nya modekläder och istället använda de kläder de redan har.

 

Köp vid olika tidpunkter

På samma sätt som att risken i din portfölj sänks om du investerar i flera olika sorters värdepapper kan risken i din portfölj sänkas om du köper samma värdepapper vid flera olika tillfällen. Genom att göra detta minskar risken att du råkar köpa dina värdepapper när de ligger på en tillfällig toppnotering. Samma sak gäller såklart när du säljer värdepapper.

 

Investera långsiktigt

Risknivån kan variera starkt om du investerar dina pengar (köper och säljer dina värdepapper) under en väldigt kort tidsperiod, t.ex. 4 dagar, eller om du investerar dem över en lång period, t.ex. 10 år.

Ta exemplet ovan med Atlas Copcos B-aktier från maj 2015 (aktiekurs 257,8 SEK) där du hade förlorat 30% av ditt investerade kapital om du hade köpt då och sålt 9 månader senare. Å andra sidan, om du köpte vid samma tillfälle men istället behöll aktierna tills den 22a juni 2017 (aktiekurs 339,8 SEK) hade du istället gjort en 31% vinst på din investering. Oftast (men inte alltid) minskar risken om man investerar sina pengar över en längre period än om man investerar kortsiktigt.

Men det är lättare sagt än gjort att hålla sig lugn och inte sälja av aktier när det är en stor prisnedgång. Många människor har förlorat mycket pengar för att de sålt av sina värdepapper i panik under stora börskrascher, även om de hade tänkt att investera långsiktigt. Detta leder oss tillbaka till resonemanget ovan om att hantera sina känslor och att välja rätt risk-nivå för dig.

2017-09-20

Friskrivning: Informationen i den här artikeln, liksom allt innehåll på BlockBull Review, är inte och ska inte ses som investeringsråd. Informationen tillhandahålls enbart i lärosyfte och/eller underhållningssyfte, så använd den på egen risk. Det är möjligt att förlora pengar på alla investeringar inklusive kryptovalutor och historisk framgång förutspår inte framtiden. Alla åsikter som framförs är skribenterna på BlockBull Reviews åsikter. De är inte investeringsmäklare eller rådgivare.


LÄR DIG GRUNDERNA

september 2, 2017

Kryptovaluta – grunderna

Man skulle tro att kryptovalutor är variationer på Bitcoin, och många är det. Men några kryptovalutor liknar mer traditionella aktier eller är rena bluff-hostorier.
september 1, 2017

Hur man sänker risken

Det finns många sätt att reducera risken i sina investeringar. Vi går igenom de vanligaste och mest effektivaste sätten för att reducera risken till en nivå som man är bekväm med.
september 19, 2017

Vad är bitcoin?

Bitcoin är digitala pengar. På grund av sina många fördelar tror många att bitcoin snart kommer ersätta nationella (fiat) valutor. En del människor använder bitcoin som en valuta medan andra använder det som värdepapper i investeringssyfte. Bitcoin är...

FLER RECENSIONER

december 17, 2017

De bästa hårdvaruplånböckerna i 2018

En grundlig jämförelse av de bästa hårdvaruplånböckerna i 2018. Hur de skyddar dina kryptovalutor, deras användarvänlighet, pris m.m. Och vad är egentligen en hårdvaruplånbok?
augusti 15, 2017
Crypto Currency Credit Cards

De 6 bästa bitcoin-uttagskorten

Det finns många Bitcoin-uttagskort att välja bland, och avgifterna och tjänsterna varierar ganska mycket. Vi har jämfört de 6 bästa Bitcoin uttagskorten tillgängliga för svenskar.
oktober 10, 2017

De populäraste altcoins – ether, ripple och litecoin

Vi har jämfört de tre mest populära altcoins för investerare i 2017 - ether, ripple och litecoin. Vi har tittat på användningsområde, för-/nackdelar, börsvärde m.m.
Share