Om att ta risk

Förstå och acceptera det faktum att alla investeringar i värdepapper för med sig risk i någon utsträckning. Så se till att välja rätt risk-nivån för ditt tycke och smak, och se till att hantera dina känslor i förhållande till risken.

 

Alla investeringar för med sig risk

En av de mest grundläggande koncepten i finansiell investering är risk. Varje investering i värdepapper för med sig risk, även om risk-nivån varierar. Hör risk för med sig en hög chans att vinna, men också en hög risk att förlora. 

Människor tenderar att glömma att alla investeringar för med sig risk, även investeringar som vi uppfattar som säkra, t.ex. värdepapper i stora etablerade företag.

Låt oss se på två exempel från Sveriges äldsta och stoltaste företag:

Om du köpte B-aktier i Atlas Copco den 29e maj 2015 (aktiekurs 257,8 SEK) och sålde dem den 12e februari 2016 (aktiekurs 181,0 SEK) skulle du ha gjort en förlust på 30% på ditt investerade kapital under mindre än 9 månader.

Om du köpte B-aktier i Ericsson i februari 2000 (aktiekurs 81,42 SEK efter justeringar för splittar och annat som stör jämförbarheten) och sålde dem i september 2002 (aktiekurs 24,8 SEK) skulle du ha gjort en förlust på hela 70% på ditt investerade kapital under bara 2,5 års tid.

Om du inte kan eller känner dig bekväm med det faktum att varje investering i värdepapper för med sig risk i någon utsträckning, då bör du inte ge dig in på investeringar. Om du ändå vill investera, se åtminstone till att du följer de strategier som presenteras nedan för att minska risken.

 

Att investera i kryptovalutor är extremsporten i investeringsvärlden

Om investeringar i kryptovalutor vore en sport hade det varit Wing-Suiting, den mest extrema sporten som finns. I Wing-Suiting hoppar män och kvinnor utför klippor i helkroppsdräkter som får dem att se ut som om de har fladdermusvingar och gör att de kan segla genom luften (förutom att de inte har någon skärm)! Det är en hissnande upplevelse, men döds-talet är så högt att sporten är förbjuden på de flesta platserna.

Just nu är kryptovalutor den senaste ‘extremsporten’ i investeringsvärlden där deltagare har en stor chans att vinna, men löper också hög risk att förlora. En del av anledningen till att investeringar i kryptovalutor liknar en extremsport är den höga volatiliteten (prissvängningarna) och det faktum att de handlas 24/7/365 (varje minut på hela året).

T.ex., om du köpte Bitcoin den 11e juni 2017 (pris 3 018,5 USD) och sålde den 15e juni 2017 (pris 2 456,9 USD) hade du gjort en förlust på 19% på 4 dagar. Och om du köpte Ethereum den 12e juni, 2017 (pris 394,66 USD) och sålde 16e juni 2017 (pris 155,42 USD) hade du gjort en förlust på 61% på bara 4 dagar!

Om du kan hantera hög risk i dina investeringar kommer du förmodligen kunna hantera att handla med kryptovalutor, men du bör ta reda på om du kan det först.

Fråga dig själv: Är du den sorts person som är ivrig att få på sig en Wing-Suit eller kallar du personerna som sysslar med sporten för gaaaalna och föredrar helg-fotboll i parken? När du är ute och åker alpinskidor, är du den som kastar dig utför de brantaste off-piste rännorna eller är du den som köper en stor skrymmande rygg-platta mest för att imponera på damerna på After-Skin? Hur känns det att läsa att du kan förlora 61% av ditt investerade kapital på bara 4 dagar?

Både hög- och lågrisktagare är ok, bra och behövs i världen. Men för ditt eget välbefinnande och psykiska hälsas skull, ta reda på vilken personlighet du har och hur väl du hanterar risk innan du ger dig i kast med hög-risk projekt som att investera i kryptovalutor.

Om du inte är en äkta högrisk-person så investera inte i kryptovalutor. Om du investerar trots att du inte är bekväm med risknivån kommer du sova dåligt på nätterna, ha mycket intern stress och det kommer helt enkelt inte vara värt det. Men om du ändå vill investera i segmentet, investera bara en väldigt liten del av ditt totala kapital i kryptovalutor och se till att använda teknikerna som beskrivs nedan för att minska risken.

Om du är en högrisk-person, acceptera det faktum att många av dessa personer kraschar ibland. Allt för många Wing-Suiters går en tidig död till mötes, ibland i många delar i andra människors trädgårdar. De som investerar i kryptovalutor kan förlora mycket pengar.

Som Edward Moy, en professionell investerare sedan 15 år, säger:

Om du inte vet vem du är så kommer marknaderna visa dig det.

 

Hantera dina känslor

Om du gjorde en korrekt bedömde av din personlighetstyp och matchade dina investeringar med rätt nivå av riskbenägenhet för dig borde du inte ha mycket att vara rädd för.

Men man känner sig alltid rädd vid något tillfälle, t.ex. när det råder stora pris-fall. Och som vilken person med högrisktagar-personlighet som helst hade sagt är det superläskigt att ta stora risker! När du investerar är det avgörande att inte låta din känsla av rädsla ta övertaget. För att lyckas måste du kunna behålla ditt lugn.

Så hur gör man rent praktiskt för att behålla sitt lugn och inte låta rädslan ta över?

Till att börja med, ta inte på dig mer risk än du är bekväm med.

Men det finns andra sätt att minimera sin rädsla för de som hög nivå av risk kan föra med sig.

Människor som sätter sig själva i samma typ av riskfyllda situation om och om igen kommer tillslut över sin rädsla för den specifika situationen.

Det bästa exemplet på detta är förmodligen när man sätter sig i bilen. Förutom hög ålder och sjukdomar är vår mest troliga dödsorsak att hamna i en bilolycka. Så från ett strikt rationellt perspektiv borde vi alla vara livrädda för att sätta oss i en bil. Men istället är många människor rädda för spindlar, välfriserade knä-hundar, influensa och en rad andra saker som egentligen är mycket mindre farliga.

Så det är också möjligt att bli för bekväm med att ta risker om man utsätter sig själv för samma risk om och om igen. Det är klokt att vara medveten om detta och inte försöka att helt bli av med rädslan.


FLER RECENSIONER

2017-08-20

Friskrivning: Informationen i den här artikeln, liksom allt innehåll på BlockBull Review, är inte och ska inte ses som investeringsråd. Informationen tillhandahålls enbart i lärosyfte och/eller underhållningssyfte, så använd den på egen risk. Det är möjligt att förlora pengar på alla investeringar inklusive kryptovalutor och historisk framgång förutspår inte framtiden. Alla åsikter som framförs är skribenterna på BlockBull Reviews åsikter. De är inte investeringsmäklare eller rådgivare.

augusti 23, 2017

De 5 bästa bitcoin-börserna i 2018

Vi har jämfört de populäraste, mest välrenomerade och säkraste börsera och tittat på säkerhet, avgifter, användarvänlighet, kundsupport och extrafunktioner.
oktober 10, 2017

De populäraste altcoins – ether, ripple och litecoin

Vi har jämfört de tre mest populära altcoins för investerare i 2017 - ether, ripple och litecoin. Vi har tittat på användningsområde, för-/nackdelar, börsvärde m.m.
augusti 15, 2017
Crypto Currency Credit Cards

De 6 bästa bitcoin-uttagskorten

Det finns många Bitcoin-uttagskort att välja bland, och avgifterna och tjänsterna varierar ganska mycket. Vi har jämfört de 6 bästa Bitcoin uttagskorten tillgängliga för svenskar.

LÄR DIG GRUNDERNA

september 19, 2017

Användningsområden – Varför behöver vi bitcoin?

Bitcoin och blockkedjan har många fördelar. Med den är det snabbare och billigare att överföra pengar jämfört med våra nuvarande system, och det finns många andra viktiga fördelar.
september 1, 2017

Hur mycket ska man investera?

Man behöver beakta många saker när man väljer hur mycket pengar man ska investera, pension, månatliga utgifter, framtida lön etc. Vi går igenom vad man ska tänka på.
december 17, 2017

De bästa hårdvaruplånböckerna i 2018

En grundlig jämförelse av de bästa hårdvaruplånböckerna i 2018. Hur de skyddar dina kryptovalutor, deras användarvänlighet, pris m.m. Och vad är egentligen en hårdvaruplånbok?
Share